Nyelvtanulás

By | 3:25 Leave a Comment
Sziasztok!


 A mai posztban a nyelvtanulás fontosságáról és tudatos hasznosításáról fogok írni, illetve megosztok Veletek pár tippet, amelyek gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a folyamatot.
; Hahaha 😂


 Én mindig azon emberek csoportját erősítettem, akiknek van nyelvérzéke és szinte függőként szeretik az idegen nyelveket.  A nyelvtanulás számomra hobbi, jutalom, boldogság és kiugrási lehetőség. Tényleg imádom csinálni. Nem jelent számomra gondot akár naponta órákat rászánni, mert ez éltet engem. Nem úgy kell elképzelni, hogy ülök a szobámban és monotonon magolom a szavakat, hanem mindig találok egy új formát, amelyet hasznosíthatok. (A tippeknél ezt kifejtem bővebben.) Szerintem akinek van egy kicsi érzéke is hozzá nagyon megéri ráfeküdni, mert manapság ez nem csak egy elvárás, hanem ha jól beszélsz egy (vagy több) nyelvet bárhova kerülsz a világban meg tudod állni a helyed.  Ha megnézitek az idősebb generáció nagy részét láthatjátok, hogy általában nincs nyelvérzékük és nem is akarnak megtanulni valami újat (tisztelet a kivételnek). Nagyon jó példa erre, hogy nem tudják kimondani az idegen nyelvű márkák nevét. Sajnos a nyelvérzékük sem annyira fejlett, szóval sokkal nehezebb dolguk van. A mai generációk sokkal nyitottabbak és mivel a legtöbb kiírás, márka, online szöveg angolul van, alkalmazkodtunk hozzájuk.
Inspirational Quote from premed motivation.tumblr.com



 A nyelv szeretete mellett fontos még az elszántság és, hogy itt is mint mindenben tűzz ki célokat. Például: a hét végére megtanulok 100 új szót és 20 új kifejezést, jövő hónapra már felirat nélkül nézem meg a kedvenc filmemet, jövőre leteszem a nyelvvizsgát, keresek egy olyan embert akivel beszélhetek az adott nyelven…  Itt sem szabad feladni! Biztos lesznek olyan nyelvtani szabályok, szavak amelyekkel nem tudsz dűlőre jutni, de ezek tanulását még jobban meg kell húzni és sikerülni fog!


Tippek hatékony nyelvtanuláshoz:


1, Kis részletek


Oszd fel kis részletekre a megtanulandó anyagot, így sokkal könnyebben meg tudod jegyezni őket, mintha csak folyamatosan olvasgatnád őket elölről újra meg újra. Ha megkapsz 100 szót, hogy tanuld meg két napon belül , oszd fel 10-es egységekre és addig ne haladj tovább, míg azokat nem tudod álmodból felkeltve is. Ugyan így a memoritereknél is. Oszd fel bekezdésekre és úgy tanuld meg őket. Hidd el sokkal gyorsabban és könnyebben beivódik az agyadba. Természetesen csak akkor alkalmazhatóak ezek ha teljes figyelmeddel az adott dologra koncentrálsz!


2, Házi dolgozat


Kicsit több időbe telik, de hidd el, hogy sokat fog segíteni a későbbiekben. Miután megtanultál valamit csinálj egy írásbeli „dolgozatot” és addig ismételd a megírását, amíg 100% nem lesz. Annyi ismétlés és vizualizálás után rá fogsz jönni a hibáidra és beivódnak az emlékezetbe a helyes dolgok.


3, Kártyák


Már lehet kapni kifejezetten erre a célra kapható üres fehér kártyákat , de vághatsz is magadnak papírból. Az a lényeg, hogy egyik oldalára ráírod magyarul az adott fogalmat vagy szót, a másik oldalára a tanult idegen nyelven és szintén kikérdezed magadat. Ránézel a magyarra, elmondod a választ és megfordítod, hogy leellenőrizd magad.


4, Filmek, sorozatok, dalszövegek


Sokan ismerik a módszert, de nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire hatékony! Nézd a kedvenc epizódjaidat idegen nyelven! Először felirattal, majd anélkül. Egy-egyet nézz meg többször is. Ha van olyan film amelynek szövegét magyarul szinte már kívülről tudod , nézd meg (pl) angolul. Ha nagyon szeretsz egy dalt, tanuld meg a szövegét angolul és keress rá a magyar fordításra is. Nézz youtube-on olyan témákban külföldi videókat mik érdekelnek. Egyrészt megtanulod az adott téma használt kifejezéseit, másrészt, ha nem is akarod, akkor is rád fog ragadni a nyelv. Általában az ilyen videók nem tartalmaznak bonyolult szövegeket. Könnyen tanulhatsz.


5, Olvass idegen nyelven


Szerezz be egy külföldi magazint vagy könyvet, esetleg kattints idegen nyelvű blogokra. Ha leírva látod a dolgokat egyrészt a nyelvtant is gyakorolhatod és a helyesírásod is fejlődik.


6, Találj egy levelezőtársat!


Annyi erre specializálódott oldal van! Barátkozz külföldiekkel és levelezzetek, vagy akár skypolhattok is . Életreszóló barátságok kötődhetnek és még a nyelvet is gyakorlod!

7, Használd minél többet!


Ha külföldre mész ALAP, hogy rá vagy kötelezve a használatára, de akkor is meg tudod tenni, hogy sunnyogsz… Ne tedd, valószínüleg soha többé nem fogod látni azokat az embereket, szóval nem kell félned, hogy valamit elrontasz! De ha el is rontasz valami akkor is mi baj történhet? Te kinevetnél egy külföldit, aki próbál magyarul megszólalni? Ugye, hogy nem, sőt aranyosnak tartanád, hogy próbálkozik!


8, Jelentkezz be egy nyelviskolába!


Ha van már egy jó erős alapod és mondjuk a nyelvvizsga a cél, érdemes bejelentkezni egy intenzív nyelvtanfolyamra. Egyrészt mert ott kicsiszolják a tudásodat és annyit használod a nyelvet egy ilyen kurzuson, hogy nem okoz majd nehézséget megszólalni. Én közvetlenül a nyelvvizsga előtt ajánlom az utolsó hajrá időszakában, mert annyit fog dobni ez a tudásodon, hogy valószínüleg sokkal nagyobb eséllyel átmész a vizsgán.
시험싫어ㅠㅠ   テスト嫌だ~

 Legyen önbizalmad! Én ezeket a módszereket alkalmaztam tanuláskor. Nyelvvizsga előtt elmentem egy tanfolyamra és szinte az ért annyit mint előtte több évnyi sulis tanulás. Sajnos hazánkban az iskolákban nem fordítanak nagy figyelmet a nyelvoktatásra, így sajnos szinte kötelező otthon fejlesztened magad! Én a vizsga előtt nem is készültem, biztos voltam a tudásomban (ezen tippek segítségével) , csak egy angol Glamourt vittem magammal és azt olvasgattam. És sikerült!


Sok sikert Nektek, ha bármi kérdésetek van nyugodtan tegyétek fel!


Niki
Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

0 megjegyzés :