Megbántók és megbántottak

By | 8:29 2 comments


Sziasztok!

 A minap elgondolkoztam azon, hogy miért bántják egymást az emberek. Talán a kisebbségérzetüket akarják ezzel csillapítani? Vajon azzal nő a megbántó, ha megbánthat valakit? Milyen érzés veszi ilyenkor birtokába az embert? Aki mindezt elszenvedi, mennyire törik össze?


hair | via Facebook


 Szerintem a számunkra ártalmas embereket is bevonzzuk. Egy önbizalommal teli, boldog, kiegyensúlyozott személy nagy általánosságban nem fut bele ilyen kártevőkbe. Hogy miért? Mert rajta nem találnak fogást, és a próbálkozásaik süket fülekre találnak. Ha egy dühös állat akit ketrecbe zártak folyamatosan nekimegy a rácsoknak indulatból az valószínűleg nem fog kitörni és a vad egy idő után rá fog jönni, hogy nincs értelme és inkább lenyugszik, hogy ne tegyen kárt magában (ha értelmes). Ha egy ember rosszakaratból beszól a másiknak és az reagál beindul a láncreakció. Jön a sárdobálás, az adok-kapok. Mindkét fél sérül. Ha azonban a támadott fél nem reagál, tisztában van az értékeivel és nem hagyja befolyásolni magát, a támadó egy idő után megunja és békén hagyja.

 Az ilyen rosszindulatú személyeknek általában önértékelési zavaraik vannak, netalán egy olyan esemény történt a múltjukban, amit nem sikerült feldolgozniuk és e miatt sérültek. Több oka lehet, hogy ezt miért vetítik ki másokra. Általában félnek egyedül megküzdeni a problémákkal, azt akarják, hogy mások is átérezzék fájdalmukat. Amikor valami rosszat tehetnek boldogsághormonok szabadulnak fel bennük és ezt az érzést üldözik. Egy idő után ez azonban tompulni kezd és depresszió váltja fel a kárörömöt ami egy újabb folyamatot indít el. Az ilyen embereknek meg kell tanulniuk moderálni magukat és igen erős akarattal, tudatosan nem engedni maguknak, hogy bántsanak mást. És ez egy idő után be fog rögzülni és végre pozitív életet élhetnek.

Head in the clouds

 Ilyen alkalmakkor az elszenvedő fél ugyancsak sérül. Neki azt kell belátnia, hogy támadójának segítségre van szüksége, és bár ő valószínüleg nem tud segíteni (mert a gonoszkodó csak saját magán tud) , annyit megtehet, hogy nem figyel rá, arrébbáll és tisztázza magában, hogy ő nem hibás ebben, ismeri az értékeit és van olyan szinten, hogy nem érinti meg a sok mocskolódás.

Ti melyik félre hajaztok?

Niki

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

2 megjegyzés :

  1. Ez egy nagyon érdekes téma... én mindig a megbántottak táborát erősítettem, van amikor tűrök, valamikor nem, sok mindentől függ, érzelmi állapot, az adott helyzet, környezet stb. A hallgatás sem mindig célra vezető szerintem, persze általában okosabb dolog, de találkoztam már olyan megbántó típussal is, aki kifejezetten csak addig "terrorizált" amíg csendben tűrtem, amint kinyitottam a szám, és kérdőre vontam, békén hagyott. Igazából sosem értettem a bántó embereket...Nagyon jó, és elgondolkodtató témát hoztál fel..órákig lehetne fejtegetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nyilván ez helyzet függő is, de az 100% biztos, hogy ha nem kapnak válaszreakciót akkor egy idő után (valakiknél ez kicsit több) abbahagyják. Természetesen azt sem tartom jónak ha valaki visszahúzódik ilyen esetben. Azt nem szabad hagyni, hogy magalázzanak, de mindezt olyan módon kell elérni, hogy ne tudjanak válaszolni. Szóval egy egyszerű mondattal ott lehet őket hagyni és nem szabad , hogy azt lássák, hogy megbántottak vele! Te ugyan olyan erős, tudatos, csodálatos nő vagy mint a gonoszkodó megjegyzés előtt! :)

      Törlés