Naplóírás, rendszerezés

By | 12:31 2 comments
Manapság nem sok embernek "jut ideje" naplóírásra, pedig ez egy nagyon hasznos dolog és segítséget nyújt a mindennapok megéléséhez. Én több mint egy másfél éve kezdtem el rendszeresen vezetni a kis könyvemet, amely mostanra a legfontosabb tárgyammá nőtte ki magát. Ha egy tűz ütne ki a házunkban (kopp-kopp ne történjen ilyen!) és csak egy dolgot vihetnék ki, akkor ez a napló lenne az. Nyilván most sokan csodálkoznak, mivel az y-generáció jeles képviselőinek nagy része az elektronikai eszközeivel kezdené a sort.


 Hogy miért jelent ez többet nekem bármely megfogható tárgyamnál? Mert benne van a lelkem, a gondolataim, a rengeteg élmény ami ért részletesen leírva, hogy soha ne felejtsem el, a számtalan jegy, térkép, belépő, karszalag, amelyek áttanulmányozása visszarepít az időben, és nélkülük nem tudnám úgy igazán visszaidézni a múltat. Személy szerint az én naplóm telis tele van mindenféle tervekkel, célokkal, az utam és jövőbeli életem elképzelt rajzaival, a fájdalommal, ami a szívemet nyomta és az örömmel, amely sok-sok alkalommal megismétlődött. Visszaolvasva olyan ez mint egy film. Látom magam előtt a megtörtént eseményeket, átgondolom, hogy akkor, miért azt írtam, amit. Ki tudtam magamból írni az érzelmeimet, és ezt olyan formában tarthatom meg, amely (ha minden jól alakul) örökké nálam maradhat. Ha mindezt elektronikus formában csinálnám, nem lenne az igazi, emellett sokkal könnyebben elveszne /törlődne/ elfelejtődne.

Tudom, hogy a mai világ már nagyon felgyorsult. Haladni kell a korral, de nem szabad elfelejteni azokat a régi értékeket, amelyek a következő generációknak is jóleshetnek (pl. a kézzel írás öröme, a papír illata...). Manapság fényképeket sem hívatunk elő olyan számban mint régen, pedig annyira élvezetes átlapozgatni a családi albumot a nagyszüleinknél. Szerintem ezt egy telefon, iPad vagy laptop sem überelhet.


A naplómat mindig egy naptárban vezetem, legutóbbit, (fekete, pöttyös) Floridából kaptam, egy kedves ismerősünktől. Nekem öröm volt minden este kinyitni és írni pár sort a napomról. 2015-ben valószínűleg a New York-os lesz a befutó, és a határidőket, fontosabb eseményeket a Cosmoból szerzett kis zsebnaptárban fogom vezetni.

Fontos, hogy a kiemelt dátumokat/ időpontokat feljegyezzük! Próbáltam már fejben tartani, de az ötödik után ez már lehetetlenné válik. Természetesen rengeteg mobil alkalmazás található, amely értesít minket az elvégzendő dolgainkról, de szerintem mindenki táskájában elfér egy A5-ös vagy kisebb naptárka, amelybe élvezettel firkálgathat, írhatja bele gondolatait, terveit.


Akitől nagyon távol áll ez a műfaj, egy remek App segítségével helyettesítheti lapozható barátunkat. Ezt Grid Diary -nak hívják, és úgy működik, hogy kérdéseket tesz fel, amelyeket a napoddal kapcsolatban válaszolhatsz meg. Én a héten próbáltam ki, és ez is egy jó alternatíva lehet, de ha elfogadtok egy tanácsot, szánjatok napi 5-10 percet a saját naplótok kézzel való megírására, mert egy személy pszichológusra találhattok benne, aki meghallgat, de nem kérdez feleslegesen.

Ti írtok naplót?
Niki
Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

2 megjegyzés :

  1. Írtam egy évig minden nap. Nagyon jó volt összegezni az aznapi történéseket és érzelmeket de, hogy őszinte legyek most eléggé háttérbe szorult az effajta írás mivel most sokat kellett tanulnom illetve főleg a blogot fejlesztettem és szépítgettem. Pedig lenne mit írnom! Mikor még egy évvel ezelőtt vezettem a kis füzetet akkor sokkal könnyebb volt minden. Kiadtam magamból a jó/rossz dolgokat és így "tiszta lappal kezdtem minden nap." Nem voltam ennyire feszült és nem görcsöltem rá feleslegesen a dolgokra. Szerintem nemsokára megint elkezdem írni hiszem új év, új napló!:)

    VálaszTörlés
  2. Sok sikert az elkezdéséhez! Igen, az a jó benne, hogy kiírod magadból a gondolataidat, ezáltal nem rágódsz rajta, és biztonságban érzed magad, hogy papírra vannak vetve a dolgok. Ahogy Te is mondtad, minden nap tiszta lappal indul! :)

    VálaszTörlés