Amanda Todd

By | 12:20 20 comments
Sziasztok!

Ismét jelentkezem, most viszont egy picit elgondolkodtatóbb témával.
Nem tudom, ki hallotta a néhány napja történt szörnyű esetet Amanda Toddról. A Youtube-on egy videó is található, amit a lány maga készített, hogy segítséget kérjen valakitől, de senkitől nem kapott.

A történet dióhéjban annyi, hogy 13 évesen Amanda agy fiú barátjával chatelt, aki megkérte, hogy "villantson". A lány meg is tette ezt neki, és az egész eset feledésbe merült..egészen egy évig. Akkor Amanda kapott egy facebook üzenetet a sráctól, hogy ha "nem nyújt neki többet", akkor körbeküldi a fényképet. Hogy hogy találta meg a lányt, az nem lehet tudni, de facebookon látta az ismerőseit, családját..

Egy nap aztán hajnali négykor a rendőrség kopogtatott Amandáék házánál, hogy a kép elterjedt az interneten. Ennek hatására elég komoly depresszió hatása alá került, és később elég komoly alkohol és drogfüggőségbe menekült. Egy év múlva a fiú visszatért: létrehozott egy facebook oldalt, ahol azt a bizonyos fényképet állította be profilképnek, és innen küldözgette Amanda ismerőseinek a fotót.



Amanda elveszítette az összes barátját, a tiszteletet a társaitól, már az utcára is alig mert kimenni. Különböző gúnyos, durva beceneveket kapott az iskolatársaitól, és ennek hatására elkezdte vagdosni az ereit. Számtalanszor váltott iskolát, remélve, hogy ott nem folytatódik ez a terror. Egy hónap után felvette egy régi fiú ismerősével a kapcsolatot. A fiú kedves volt vele, ami régóta nem esett meg Amandával, és egy buliban lefeküdtek. Ezután derült ki, hogy a srácnak barátnője volt, és ezt az apró kalandot is mindenki Amanda számlájára írta. A fiú barátnője és a társasága nagyon durva dolgokat mondott neki: hogy húzzon el az iskolából, mert nézzen körbe, mindenki utálja.

Aznap délután 50 ember várta az iskola előtt. Elég brutálisan megverték Amandát, és még videóra is vették, majd otthagyták a földön fekve. Ráadásul, azt hitte hogy fiú szereti, és ezért még azt is mondta a többieknek, hogy ő tehet az egészről, csak hogy ne a srácot piszkálják.

Ez annyira kikészítette szegényt, hogy hazament, és öngyilkos szándékkal fehérítőt ivott. Ebbe azonban nem halt bele, az édesapja talált rá. Azonnal bevitték a kórházba, és rendbe is jött. Amikor hazatért, olyan üzeneteket talált facebookon, mint: "remélem, meghalt" meg hogy "megérdemelte, amekkora ribanc". Ekkor újra elköltözött, az anyjához, mivel a szülei elváltak. 6 hónappal később, fehérítőről és hasonló szerekről posztoltak képeket az ismerősei, és megjelölték rajta Amandát..olyan feliratokkal, hogy remélem, most nem rontja el és tényleg meghal, meg hasonlók.




Amanda egész nyáron nem ment sehova. Antidepresszánsokat szedett, és sokszor vitték kórházba túladagolás miatt. A videója végén segítséget kért, az írta, nincs senkije, és szüksége lenne valakire. Azonban ez már késő. Október 10-én a kanadai lány öngyilkos lett. Ezúttal már senki nem tudta megmenteni.

A történet maga ennyi lenne. A probléma egyébként az, hogy ez nem az első ilyen eset. Igazából én undorítónak tartom, amit ezzel a lánnyal műveltek. Szerencsére személyes tapasztalatom ezzel kapcsolatban nincs, a legtöbb az hogy tumblr-ön még régebben követtem néhány blogot, amikről később kiderült, hogy depressziós lányok írják, és sokszor posztoltak képet a vágásokkal tarkított karjukról/combjukról is. Elképesztően sok üzenet érkezett hozzájuk, hogy ne legyenek öngyilkosok, és hogy értsék meg; van még miért élni. Engem az a történet azért is érintett ennyire mélyen, mert eleve nem vagyok egy nagy facebook rajongó. És az, hogy emberek képesek egy közösségi portált erre használni, a véleményem szerint visszataszítő. Ezek mellett úgy gondolom, hogy mindenki gondolja át, hogy mit mond/ír le bárkinek, akár ismeretlen embereknek is, mert beláthatatlan következményei lehetnek!



Tudom, nem beauty&fashion téma, de úgy gondoltam, ezt mindenképp megosztom veletek! Ha gondoljátok, én nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre, szóval kommenteljetek nyugodtan! ( Az összes kép az enyém, és egyik sem Amandát ábrázolja, Úgy éreztem, nincs jogom egy halott lány képével illusztrálni még egy róla szóló cikket sem.)
A linket Amanda saját videójáról itt találjátok: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vOHXGNx-E7E
#RIPAmandaTodd
További szép estét mindenkinek!

Bori
Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

20 megjegyzés :

  1. Én is hallottam róla a napokban, szomorú eset.. sajnálom szegényt és az összes többi olyan lányt, akik már végső elkeseredésükben ezt teszik magukkal. :( Teljesen egyet értek veled, nem szabad egy közösségben így viselkedni egyik társunkkal sem. Lehet, hogy egyszer hibát követett el, de túl kell lépni.
    Ismét nagyon szépek a képek, művésziek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy egyetértünk! Borzalmas dolognal tartom az efféle viselkedés, de az is szomorú, hogy Amanda nem volt olyan viszonyban a szüleivel, hogy ezt meg tudják beszélni. A képekre való kritikát meg nagyon köszönöm, ezek az egyik kedvenc fotósorozatomból vannak :)
      Bori

      Törlés
  2. Jó, hogy írtál erről. Én nem hallottam az esetről! De nagyon szomorú. Főleg az, hogy mennyire könnyen válhat valaki áldozattá. :( Egyébként tetszik az új blogkülső, szuper és igényes :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, elég borzasztó, és sajnos nem az első ilyen eset. Bár szerintem erre nagy befolyással van az összes amerikai film, meg ezek a közösségi portálok is.
      Örülök, hogy tetszik a megújult stílus, közös ötlet alapján az én művem szóval extrán jól esik!
      Bori

      Törlés
  3. Sziasztok, velem hasonló történt:( 7 és fél évig folyton piszkáltak, vertek. Fiú vagyok de nemtudtam soha megvédeni magam mert nem szeretem verekedni sose. Ezért Amanda története teljesen lehervasztott:( Nemértem, hogy ez miért volt jó azoknak a gyerekeknek:/ nagyon sajnálom ôt, és ha több idôm lett volna és tudtam volna valahogy beszélni vele facebookon, lehet, hogy még mindig élne:( nemtudom:'(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom ami Veled történt! Én csak annyit mondanék, hogy légy erős és ha hasonló történne veled merj róla beszélni! Nagyon sajnálom, hogy Te is végigélted ezt! Lehet, ha Amanda mellett lettek volna a barátai ez nem történt volna meg... :(
      Niki

      Törlés
  4. Én hallottam erről, de pontos történetet nem tudtam. Nagyon sajnálom ezt a lányt, nem kellett volna ennek történnie. Szerintem, ott a nagy Amerikában a tinik azt hiszik, hogy bármit megengedhetnek maguknak, bárkivel szórkazhatnak, "úgyse történik semmi" vagy "lesz*rom" elven... Ez egy irtó undorító viselkedés és ebben is látszik, higy mi itt Európában mennyivel fejlettebbek és inteligensebbek vagyunk, mert nem hiszem, hogy ilyen durván bántalmaznának valakit itt. (Márk Krencz ezzel, nem azt akarom mondani, hogy semmiség ami veled történt, mert ez is borzalams, csak Amanda többször elköltözött és iskolát váltott, és sehol, senkitől nem kapott semmilyen esélyt.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát amilyen tempóban haladunk, lassan itt Európában is megjelenhet a probléma. Ez az inteligensebbek és fejlettebbek vagyunk az amerikaiaknál viszont nekem nem igazán tetszett, mert ez nem intelligencia kérdése. Egyszerűen ott olyan a társadalom, hogy sokkal nagyobb a hangsúly az online, internetes dolgokon. Ezt én elképesztően szomorúnak tartom, mert ilyen következményekkel is járhat.
      Bori

      Törlés
    2. Igen, talán nem ez volt a legmegfelelőbb szó, de én akkor sem birom az amerikai társadalmat, mert úgy el van cseszve ahogy kell.:((

      Törlés
  5. Sziasztok! Nagyon sajnálom Amandát. Teljes mértékben meg tudom érteni a helyzetet, mert én is voltam hasonlóban. Általánosban engem is állandóan piszkáltak, beszólogattak,csúfoltak. Sokszor én is ki voltam készülve, de a családom lélekjelenléte erőt adott.Nem értem egyes embereknek miért jó az ha a másikat teljesen kikészíti és élni se hagyják..RippAmandaTodd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy te is voltál hasonló szituációban, és örülök hogy sikerült ennyire jól
      kezelni a dolgot! Amanda története szörnyű, de hátha ez majd felhívja az emberek figyelmét a problémára! RIPAmandaTodd
      Bori

      Törlés
  6. STYLESIDE: semmi baj értem hogy mit mondasz:) :/ de annyira a lelkemre vettem szegényt, és egészap olyan rossz kedvem volt. Lehet hogy egy teljesen más földrészrôl valósi lány de ôszintén átérzem 16 éves fejjel a fájdalmát:/ nagyon nehéz lehetett neki:(

    VálaszTörlés
  7. Amíg élt, mindenki bántotta, és cikizte, senki nem akart rajta segíteni... Most (én is) sajnálom, és nem értem azokat akik ezt tették vele. De egy kérdés: Miért kellett meghalnia, hogy emberszámba vegyék???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben nekem az a furcsa, hogy azok az emberek, akik ezt tették vele, szintén sajnálkoznak most, hogy szegény, meg ilyenek..hogy lehet valaki képes erre???
      Bori

      Törlés
  8. Sziasztok! Az hiszem én is bátorkodom hozzászólni, merthogy igen, én is láttam a videót, engem is megrázott, és én is késztetést éreztem arra, hogy azonnal rohanjak neki segíteni. Hasonló cipőben is jártam. Volt néhány lány, akik folyamat piszkáltak általánosban... Aztán egyszer majdnem meg is vertek, mert vissza találtam szólni nekik. (Azóta elballagtam és egy sokkal jobb közösségben az önbizalmam is visszatért). Mindamellett ő sem volt szent. Velem is történt olyan, hogy cseteltem 10-13 évesen valamikor és egy elmebeteg állát megtalált és többek között meztelen képet is akart. Nekem volt valamiért annyi agyam, hogy nemet mondtam neki. Voltaképpen ezt rontotta el először... Ezen a ponton kellett volna szólnia a szüleinek (Most vagy én vagyok a hülye, vagy más országokban is bünteti az ilyesmit a törvény...) Aztán meg, hogy összefekszik egy olyan fiúval, akinek van barátnője. Hát én a csaj helyében elsősorban a fiú útját adtam volna ki... Mindamellett csodálkozik, hogy akkor a csajszi meg a barátai utálni fogják? Az ő haragjukat még megértem (nem, a verést itt sem értem meg mielőtt félreértene valaki), az összes többi ember nem. Bár mi sem vagyunk ám szentek... Itt is mennek a különböző oldalakon a 13 éves kislányokat minősítő posztok illetve irományok...
    Még mindig nem azt mondom, hogy nem tragikus, ami ezzel a lánnyal történt, csak mielőtt piedesztálra nézzük meg az érem másik oldalát is.
    Nyugodj Békében Amanda
    (Bocs, ha hosszú és zavaros komment lett :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:) Teljesen érthető amit írtál, és igazad is van. Azonban a helyzet elfajulása nem Amanda hibája volt, szegény ki volt téve az internet veszélyeinek persze a saját hibájából is.
      Bori:)

      Törlés
  9. Florrie, nagyon sajnálom ami veled történt:( és igazad van, viszont úgyérzem h Amanda sokkal kevésbé hibás:/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindössze arra akartam rávilágítani, hogy ő sem volt szent. Ami velem történt meg nem kell sajnálni, én sem teszem :) ezek tettek engem azzá, aki most vagyok "'Cause it makes me that much stronger
      Makes me work a little bit harder
      Makes me that much wiser
      So thanks for making me a fighter"

      Ja, egyébként jó a blog. Csak így tovább

      Törlés
    2. hahaha :D
      what doesn't kill you makes you stronger
      stand a little taller
      doesn't mean im lonely when im alone
      kösziköszi:) te meg maradj erős!
      Bori

      Törlés
  10. én is ígyvagyok vele:) ez tett olyanná amilyen vagyok, és nemlettem legalább egy papírozmos kôbunkó:P
    ja igen amúgy jó ez a blog:D

    VálaszTörlés