Aki a Facebookon követ már tudhatja, hogy ma sajttortát sütöttem. Egy szuper recept alapján amit Dorka blogján olvastam. Még sosem készítettem ilyen süteményt, de mivel Amerika mániás vagyok, gondoltam ezt a viszonylag tradíciós édességet mindenképpen ki szerettem volna próbálni. Életemben kétfajta sajttortát kóstoltam az egyiket a Keresztanyámnál a másikat a Mekiben. Mindkettô nagyon finom volt és teljesen beleszerettem ebbe az ízvilágba. Szóval nagyon megörültem amikor rátaláltam erre a nagyon könnyen elkészíthetô receptre. Szeretném megosztani Veletek, hogy mit kell csinálnotok ha szeretnétek Ti is megkóstolni, illetve az én személyes véleményemet az elkészült mûrôl.
A hozzávalókat itt láthatjátok
- 5 csomag (20db) Gyôri Édes csokis keksz
-100g margarin (Dorka vajjal írta, de én margarinnal készítettem)
-500 g krémsajt
-2 dl porcukor
-1 citrom leve
-4 egész tojás
-Én málnaöntetet használtam, de kinek mi az ízlése, akár fagyasztott gyümölcsöket vagy házikészítésû öntetet is használhattok.
Elôször a sütôt elô kell melegíteni 175° -ra.
A kekszer össze kell darálni. Én egy konyharuhával lefedtem zacskóstúl és egy sodrófával addig ütöttem amíg nagyon apró, szinte porrá nem változott. Minnél kissebb annál jobb.
A margarint egy bögrében a mikróba tettem és egy percig olvasztottam amjd összekevertem a kekszporral. Az így kapott masszát sütôpapírral kibélelt tortaformába kanalaztam és egy pohárnak az aljával beletapogattam (kb. 1cm vastagnak kell lennie). Így betettem a sütôbe 10 percre amíg a krém elkészült.
Egy nagy keverôtálba öntöttem a hozzávalókat (krémsajt, cukor, citromlé, tojások) és összekevertem addig amíg az alapanyagok összekeveredtek. 10 perc után kivettem a sütôbôl az alapot és rákanalaztam a krémet majd visszatettem 50 percre (elôször 45-öt próbáltam, de szerintem kellett neki az 50). Majd megvártam amíg kihûl és hûttôbe tettem. Hidegen fogyasztottuk.
Felszeletelve, málnaöntettel. Szépen látszik, hogy elválik az alsó alap réteg és a krém.
Nekem személy szerint nagyon ízlett, tényleg elértem a sajttorta ízt :) Még csak az öcsém evett belôle rajtam kívûl, de remélem a család többi tagjának is ízleni fog! Szerintem elég belôle egy nagyon vékonyka szelet is mert nagyon tömény süteményrôl beszélünk, én egy ilyen szelettel bôven telelettem.
Remélem Ti is elkészítitek! Gondolatban küldök Nektek is egy szeletet!
hmm, nagyon jól néz ki, különösen ezzel az öntettel, még akkor is ha mű :) esetleg valami házi lekvárral helyettesítheted vagy saját öntettel, ha ízre nem jó.
VálaszTörlésKöszönöm :) igen, tuti megpróbálom mással is mivel ez nagyon édes... :)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Törlésjól néz ki :) én csak egyszer ettem sajttortát. kint dolgoztam Angliába egy sütigyárba és ott csináltunk egy csokis sajttortát, imádni való volt! :) biztos ez is nagyon finom, igazán gusztusos :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! wow de jó lehetett sütigyárban dolgozni!!! :)
Törléshát attól függ, hogy szereted e azokat a dolgokat, mert úgy kínszenvedés :D az lenne a kérdésem, hogy a sütőt milyen módban használtad? (légkeveréses, alul felül, stb.) holnap elkészítem anyukáméknak, mert házassági évfordulójuk lesz a drágáknak :))
TörlésBocsi, hogy csak most válaszolok! Légkeveréssel készítem. :)
TörlésMég sosem ettem sajttortát, de ez jól néz ki és jól is hangzik, szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésNagyon finom, mindenképpen kóstold meg egyszer!
TörlésSzia! Én győri édes zabfalatokkal csinálom az alját. A krémbe Philadelphia krémsajtot használok (jobban bejött,mint a Mascarpone). Tejföl is mehet a krémbe. Szerintem ez is egy olyan süti/torta, aminek nagyon sok változata van és konkrétan nem lehet elrontani. Ha van kedved, próbáld ki így is, nagyon fincsi. :)
VálaszTörlésIgen-igen, tényleg olyan. Imádom. Már én is sok receptet olvastam. Biztos kipróbálom a Te módszereddel is, tuti nagyon finom :)
Törlés